Heian Nidan je druga v seriji Heian kat. Zahtevana je pri polaganju izpita za oranžni pas(7. KYU) in je zelo priljubljena med novinci.

Struktura kate Heian Nidan

Kata je izjemno močna in uporablja principe, ki temeljijo na kati Heian Shodan. Seveda pa predstavi tudi več novih tehnik.

Kata se začne z dvojnim blokom “Haiwan-uke”, ki mu sledi udarec. Pomemben je prikaz novega načina izvajanja tehnik z iste pozicije in hkrati zmožnost doseganja velike moči z uporabo bokov.

V kati se prvič pojavijo nožne tehnike in sicer brci “yoko-geri-keage” in “mai-geri”.

Obsega 26 gibov in traja približno 1 minuto. Zahteva več fizične pripravljenosti za pravilno izvedbo kot prejšnja kata Heian Shodan(veliko, za začetnike težkih stavov “kokutsu-dachi” in dokaj zahtevna stranska brca  “yoko-geri-keage”.)

Pomen kate Heian Nidan

Kata nam služi kot dobra odskočna deska za učenje vseh nadaljnjih kat. Kot je bilo omenjeno pri kati H. Shodan, so Heian Kate predstavnice Karate-Do-ja. Beseda Heian se v japonski zgodovini uporablja za opisovanje obdobja med leti 794-1192. To je čas miru, ki je bil za tiste čase nekaj povsem novega. Takrat je vladala dinastija z imenom Heian.

Že v imenu kate Heian Nidan(in ostalih Heian kat)se skriva simbolika, ki nam pomaga pri boljšem razumevanju in spoštovanju same kate.