Pogosta vprašanja

1. Zakaj trenirati Karate-do?
Redna vadba Karate-Do-ja izbolj┼ía mo─Ź, koordinacijo, kondicijo ravnote┼żje in gib─Źnost. Pri vadbi treniramo svoje telo in misli, kar se ka┼że v izbolj┼íani samozavesti, disciplini in bolj┼íem po─Źutju. ─îe redno treniramo, postanejo vse ovire v na┼íem ┼żivljenju la┼żje premagljive.

2. Za koga vse je primeren Karate-Do?
Karate-Do je odprt za vse posameznike, vseh starostnih skupin. Pogosto se zgodi, da otroci trenirajo s svojimi starši, v isti skupini.

3. Kako se vam lahko pridru┼żim?
Vse kar morate storiti je, da pridete na enega od objavljenih treningov in ugotovite,┬á─Źe vam je v┼íe─Ź!

4. Kako pogosto moram trenirati?
Za za─Źetnike(in tudi ostale) je zelo pomembno, da redno hodijo na treninge, saj je tako proces u─Źenja in zgodnje odkrivanje napak veliko la┼żje. Trikrat na teden je optimalna vadba, dvakrat OK, ampak se proces u─Źenja s tem upo─Źasni.

Za za─Źetnike je pomembno, da ne pri─Źakujejo takoj┼ínjih rezultatov! Karate-Do zahteva potrpe┼żljivost in vztrajnost.

5. Moram hoditi na tekmovanja?
─îe ┼żeli┼í. Sodelujemo na veliko tekmovanjih na katerih lahko preverimo svoje spretnosti. Tekmovanja predstavljajo pomembno prilo┼żnost za dodaten(druga─Źen) trening. Uspe┼ínost na tekmovanjih ni cilj tradicionalnega Karate-Do-ja, pomembnej┼íi je razvoj telesa, misli in ne-nasilne filozofije.

6. Kako naj kli─Źem in┼ítruktorje?
In┼ítruktorje se naslavlja z besedo “Sensei”, ki navadno pomeni “u─Źitelj”. Dobesedni prevod je “pred-rostvom”, kar nakazuje, da “Sensei”, ponavadi kli─Źemo nekoga, ki je starej┼íi od nas. Besedi “Sensei” ali v─Źasih(predvsem v tujini) “Master” uporabljamo za naslavljanje drugih, nikoli samega sebe – to je ozna─Źeno kot zelo neprimerno.
“Sempai” pomeni podobno kot “senior” kli─Źemo nekoga, ki ni tvoj in┼ítruktor ampak ima v primerjavi s tabo veliko ve─Źje znanje karateja.

7. Kaj pomeni priklon ?
S priklonom drugega ─Źloveka pozdravimo in mu hkrati izka┼żemo spo┼ítovanje. Na vzhodu je to pogosta gesta, ki je v na┼íem zahodnem svetu ne poznamo. V filozofiji Karate-Do-ja so vsi ljudje vredni na┼íega spo┼ítovanja – tudi nasprotniki.

8. Koliko pasov je v Karate-Do-ju in kako hitro jih lahko dose┼żem?
Za─Źetniki gredo najprej skozi “kyu” stopnje pasov. Tipi─Źno eno stopnjo na vsake 3 – 6 mesecev. ─îrni pas se lahko dose┼że┬áv 3-5 letih z rednim treniranjem, vendar ┼żelja po visokem pasu ni dobra motivacija┬áin┬áni v skladu s Karate filozofijo. ─îrni pas pomeni, da si┬ádosegel to─Źko, na kateri se ┼íele lahko za─Źne┼í zares u─Źiti.┬á

Po vrsti si barvni pasovi sledijo tako:

  • 10. kyu, 9. kyu – BELI pas
  • 8. kyu – RUMENI pas
  • 7. kyu – ORAN┼ŻNI pas
  • 6. kyu – ZELENI pas
  • 5. kyu – MODRI pas
  • 4. kyu – VIJOLI─îNI pas
  • 3. kyu ┬á, 2. kyu, 1. kyu – RJAVI pas

Po kon─Źanem 1. kyu rangu lahko za─Źnejo u─Źenci trenirati za prvo “dan” stopnjo(Shodan). Za vsako naslednjo stopnjo ─Źrnega pasu je potrebnega ve─Ź ─Źasa, da se ga pridobi.

9. Kaj je kata?
Kata(tradicionalno┬áň×ő), je japonska beseda, ki opisuje podrobne gibalne vzorce, ki jih treniramo sami ali v skupini. S pomo─Źjo Kat se u─Źimo pravilnih tehnik in nas spodbuja vizualizirati razli─Źne scenarije za uporabo vsakega gibanja in tehnike, ki se v Kati pojavi.

10. Koliko je vseh Kat in kako si sledijo?
Vseh Shotokan kat je 32, ki se delijo med “uradne” in “osnovne”(“Kihon”). Vadimo predvsem “uradne” kate.

Tukaj si lahko ogledate seznam vseh kat: Seznam vseh kat