1. Zakaj trenirati Karate-do?
Redna vadba Karate-Do-ja izboljša moč, koordinacijo, kondicijo ravnotežje in gibčnost. Pri vadbi treniramo svoje telo in misli, kar se kaže v izboljšani samozavesti, disciplini in boljšem počutju. Če redno treniramo, postanejo vse ovire v našem življenju lažje premagljive.

2. Za koga vse je primeren Karate-Do?
Karate-Do je odprt za vse posameznike, vseh starostnih skupin. Pogosto se zgodi, da otroci trenirajo s svojimi starši, v isti skupini.

3. Kako se vam lahko pridružim?
Vse kar morate storiti je, da pridete na enega od objavljenih treningov in ugotovite, če vam je všeč!

4. Kako pogosto moram trenirati?
Za začetnike(in tudi ostale) je zelo pomembno, da redno hodijo na treninge, saj je tako proces učenja in zgodnje odkrivanje napak veliko lažje. Trikrat na teden je optimalna vadba, dvakrat OK, ampak se proces učenja s tem upočasni.

Za začetnike je pomembno, da ne pričakujejo takojšnjih rezultatov! Karate-Do zahteva potrpežljivost in vztrajnost.

5. Moram hoditi na tekmovanja?
Če želiš. Sodelujemo na veliko tekmovanjih na katerih lahko preverimo svoje spretnosti. Tekmovanja predstavljajo pomembno priložnost za dodaten(drugačen) trening. Uspešnost na tekmovanjih ni cilj tradicionalnega Karate-Do-ja, pomembnejši je razvoj telesa, misli in ne-nasilne filozofije.

6. Kako naj kličem inštruktorje?
Inštruktorje se naslavlja z besedo “Sensei”, ki navadno pomeni “učitelj”. Dobesedni prevod je “pred-rostvom”, kar nakazuje, da “Sensei”, ponavadi kličemo nekoga, ki je starejši od nas. Besedi “Sensei” ali včasih(predvsem v tujini) “Master” uporabljamo za naslavljanje drugih, nikoli samega sebe – to je označeno kot zelo neprimerno.
“Sempai” pomeni podobno kot “senior” kličemo nekoga, ki ni tvoj inštruktor ampak ima v primerjavi s tabo veliko večje znanje karateja.

7. Kaj pomeni priklon ?
S priklonom drugega človeka pozdravimo in mu hkrati izkažemo spoštovanje. Na vzhodu je to pogosta gesta, ki je v našem zahodnem svetu ne poznamo. V filozofiji Karate-Do-ja so vsi ljudje vredni našega spoštovanja – tudi nasprotniki.

8. Koliko pasov je v Karate-Do-ju in kako hitro jih lahko dosežem?
Začetniki gredo najprej skozi “kyu” stopnje pasov. Tipično eno stopnjo na vsake 3 – 6 mesecev. Črni pas se lahko doseže v 3-5 letih z rednim treniranjem, vendar želja po visokem pasu ni dobra motivacija in ni v skladu s Karate filozofijo. Črni pas pomeni, da si dosegel točko, na kateri se šele lahko začneš zares učiti. 

Po vrsti si barvni pasovi sledijo tako:

  • 10. kyu, 9. kyu – BELI pas
  • 8. kyu – RUMENI pas
  • 7. kyu – ORANŽNI pas
  • 6. kyu – ZELENI pas
  • 5. kyu – MODRI pas
  • 4. kyu – VIJOLIČNI pas
  • 3. kyu  , 2. kyu, 1. kyu – RJAVI pas

Po končanem 1. kyu rangu lahko začnejo učenci trenirati za prvo “dan” stopnjo(Shodan). Za vsako naslednjo stopnjo črnega pasu je potrebnega več časa, da se ga pridobi.

9. Kaj je kata?
Kata(tradicionalno 型), je japonska beseda, ki opisuje podrobne gibalne vzorce, ki jih treniramo sami ali v skupini. S pomočjo Kat se učimo pravilnih tehnik in nas spodbuja vizualizirati različne scenarije za uporabo vsakega gibanja in tehnike, ki se v Kati pojavi.

10. Koliko je vseh Kat in kako si sledijo?
Vseh Shotokan kat je 32, ki se delijo med “uradne” in “osnovne”(“Kihon”). Vadimo predvsem “uradne” kate.

Tukaj si lahko ogledate seznam vseh kat: Seznam vseh kat